Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2014 15:29 - ЦИК взима мерки срещу гафа 15:15
Автор: tonistanchev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1121 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 02.09.2014 15:29


  Номерата на партиите в бюлетината ще са само с двуцифрени числа над 20

ЦИК е готов на екстравагантни мерки, за да бъде избегната нелепата ситуация от евроизборите, в която 15-ят в листата на Коалиция за България замина за Брюксел погрешка, научи varnautre.bg. Тогава хиляди привърженици на левицата гласуваха с номер 15 в колонката за преференции по аналогия с номера на БСП в листата. Така един от водачите в листата остана извън Европарламента, заменен от никому неизвестния Момчил Неков.

За да няма подобни грешки и сега, номерата нa партиите и коалициите в бюлетината може да започват от двуцифрено число, по-голямо от броя на депутатите в най-големия избирателен район. Очаква се дори най-малкият номер да е 41.

Днес точно в 17.30 ч. в ЦИК ще се проведе публичен жребий за определяне на номерата на бюлетините, с които партиите ще участват на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.

Освен това ще стане ясен и редът за представяне на партиите и коалициите в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР в изборите за народни представители.

22 партии и 7 коалиции са регистрирани в предизборната надпревара. Има и 10 инициативни комитета.

На предсрочните парламентарни избори през 2013 г. се явиха 38 партии и 7 коалиции.

Мерки за повече прозрачност и публичност на подготовката на изборния процес обсъдиха на среща в Министерския съвет министър-председателят проф. Георги Близнашки и представители на Централната избирателна комисия и на Съвета за електронни медии.

Като проблемни за ЦИК бяха откроени т.нар. скрити социологически проучвания в деня на вота, като Комисията ще бъде активна в противодействието на тази медийна практика.

„Сигналът от министър-председателя проф. Близнашки беше ясен – активност и особено внимание към младите избиратели в предстоящата кампания, като основната цел е масовост и информираност“, заяви Мария Стоянова, член на СЕМ, след срещата. „Ще се стремим и ще направим всичко възможно да има ред по време на предизборната кампания“, категорична беше Мария Стоянова. СЕМ ще засили мониторинга по време на кампанията, а в деня за размисъл институцията ще бъде особено бдителна, за да не бъдат нарушени правата на избирателите. По думите на члена на СЕМ, поуките от „Костинброд“ са направени и аналогичен случай няма да се повтори.

Заместник-председателят на Централната избирателна комисия Мария Мусорлиева на свой ред беше категорична, че повторение на „Костинбродския сценарий“ е невъзможно, а ЦИК предприема сериозни превантивни мерки срещу нарушения в дена за размисъл.

Bulgariautre.bg




Гласувай:
1



1. getmans1 - Образователен ценз!
02.09.2014 17:32
Щом не разбират няма да гласуват, иначе да признаем че ни управляват избрани с купени и неграмотни гласове и да връщаме цветните бюлетини, хем ще е по-евтино и удобно за всички.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tonistanchev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 44383
Постинги: 41
Коментари: 8
Гласове: 25
Архив